Pomysł na pomidory przez cały rok

Pomidory należą do ulubionych warzyw Polaków. Ci ostatni szczególnie chętnie sięgają po nie latem, kiedy dostęp do świeżych roślin jest zdecydowanie łatwiejszy. Istnieje jednak wiele sposobów na to, by smakiem pysznych pomidorów delektować się przez cały rok.

Pomidory na zdrowie

Dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia chwalą Polaków za tak chętne sięganie po pomidory i zachęcają, by robić to jak najczęściej. Głównie przez wzgląd na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych, do których należy między innymi:

  • potas,
  • kilka istotnych dla zdrowia witamin, w tym C, E oraz K,
  • antyoksydanty,
  • beta-karoten.

Jak podkreślają ci, którzy prozdrowotnym jedzeniem zajmują się na co dzień, z pomidorów nie trzeba rezygnować w chłodniejsze miesiące. Można natomiast przygotować je w formie własnych przetworów lub zdecydować się na produkty powszechnie dostępne w sklepach. Wśród tych ostatnich znajduje się nie tylko tak popularny nad Wisłą przecier pomidorowy, ale również coraz chętniej wybierane do różnych potraw pomidory w puszcze, a także zyskująca na znaczeniu pomidorowa passata. Tak wiele opcji umożliwia nie tylko dostosowanie gęstości produktu do potrzeb konkretnych potraw, ale również pozwala na częste wykorzystywanie pomidorów także poza sezonem wakacyjnym. Warto je jeść, ponieważ są smaczne i zdrowe.

Tak dobre jak świeże

Niektórych konsumentów do zakupu przecieru czy passaty pomidorowej zniechęca przekonanie, że warzywa w takiej formie nie są równie zdrowe, jak te świeże. To jednak błędne założenie, zwłaszcza jeżeli sięga się na przykład po naturalne, pozbawione sztucznych dodatków pomidory w puszcze. Te ostatnie zawierają w sobie tyle samo składników odżywczych, co pomidory zerwane z krzaczka w przydomowym ogródku. Warto jednak sięgać po produkty sprawdzonych firm, które niejednokrotnie potwierdzały już, że jakość jest dla nich najważniejsza. Wielu producentów bez oporu publikuje dane dotyczące standardów w ich firmach, inwestują także w badania, dzięki którym ich wyroby mogą stawać się coraz lepsze. Chodzi tu nie tylko o bardziej racjonalną oraz odpowiedzialną uprawę warzyw, ale również sposoby ich przechowywania, przerabiania oraz pakowania w jak najlepsze opakowania. Wybierając tak pomidory w puszce, jak również przecier czy passatę, warto zwrócić uwagę na takie szczegóły. Generalnie jednak z pomidorów rezygnować nie należy, ponieważ ich regularne jedzenie sprzyja zdrowiu. A ponadto idealnie wpisują się w wiele tradycyjnych oraz nowoczesnych dań, podawanych na polskich stołach. Korzystając z wysokiej jakości produktów, można mieć pewność, że je się zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *